Introducció teòrica als Jocs Cooperatius

A continuació vos presentem una introducció teòrica sobre els jocs cooperatius:



INTRODUCCIÓ TEORICA

INTRODUCCIÓ:

En una activitat lúdica, la dinàmica de funcionament que s’estableix, depèn fonamentalment de la meta en el plantejament del joc. Per exemple agafant com a referencia a Johnson (1981) podem diferenciar tres tipus de jocs:
  • Jocs d’estructura de meta individualitza que es caracteritzen fonamentalment perquè els objectius de cada persona en el joc no estan relacionats amb el dels altres, de tal manera que no es fomenta la interacció de ningun tipus, relació directa entre l’èxit o el fracàs aconseguit per les distintes persones dins del joc.
  • Jocs d’estructura de meta de competició que es caracteritzen fonamentalment perquè existeix una relació tal entre els objectius individuals  que un sols pot aconseguir-los  a costa dels altres dins del mateix grup. Hi ha una relació inversa entre l’èxit i el fracàs: els èxits en la consecució de l’objectiu per part d’algú van units al fracàs de la resta de participants.
  • Jocs d’estructura de meta de cooperació que es caracteritza perquè els objectius que el joc marca per a cada persona van units als demés, de manera que cadascú aconsegueix la seua meta tan sols si la resta de participants aconsegueix la seua.
Cal dir també que de la combinació d’aquestes tres estructures poden sortir altres com els jocs paradòxics, els jocs de resolució...

DEFINICIÓ DE JOC COOPERATIU:

Seguint el plantejament inicial, basat en la estructura de meta, son activitats lúdiques cooperatives aquelles que demanden als jugadors una forma d’actuació orientada al grup, en la que cada participant col·labora amb els demés per a la consecució d’un bé comú.

CARACTERISTIQUES DELS JOCS COOPERATIUS

Les principals característiques dels jocs cooperatius son les següents:
  • Tots els participants en lloc de competir aspiren a un fi comú: treballar junts.
  • Tots guanyen si s’aconsegueix la finalitat i tots perden en cas contrari.
  • Els jugadors competeixen contra els elements no humans del joc en lloc de competir entre ells.
  • Els participants combinen les seues habilitats unint els seus esforços per a aconseguir la finalitat del joc.
  • La no eliminació  i l’ènfacis del plaer.

ELS JOCS COOPERATIUS SEGONS TERRY ORLICK

LlIURES PARA COOPERAR, el màgic regne dels jocs

El medi més ideal per a un aprenentatge social positiu es el joc perquè es actiu, natural y molt motivador per a la major part dels xiquets. Els jocs, constantment, impliquen de forma constant a les persones en los processos de acció, reacció, sensació y experimentació. Però  si deformes els jocs dels xiquets premiant la competició excessiva, l’agressió física entre uns i altres o el joc brut, estàs deformant les vides dels xiquets.
Amb els deports cooperatius, estem recuperant una antiga forma d’ajudar als xiquets a que descobreixen la felicitat i a que siguin unes persones amb valors. El joc i els jocs cooperatius nasqueren fa milers d’anys quant les tribus es reunien per a festejar la vida. L’idea que hi ha darrere dels jocs cooperatius es simple: jugar amb altres millor que contra altres, superar els reptes, no superar als altres i ser alliberats per la verdadera estructura dels jocs per a gaudir amb la pròpia experiència dels joc. Ningun jugador te que mantindré la seua estima enfront a l’altre. Doncs que els jocs es dissenyen per a que  la cooperació entre jugadors sigui necessària per a aconseguir els objectius del joc. Els xiquets juguen xunts per a aconseguir objectius comuns en contra d’uns altres objectius mútuament excloents. Les persones de qualsevol mesura, edat, forma o habilitat pot gaudir amb estos   jocs  i pot jugar-se en qualsevol lloc i casi sense material.

PRESENTACIÓ DELS JOCS COOPERATIUS

Tal volta, una de les coses més dures de jugar als jocs cooperatius sigui aconseguir jugar-los (convèncer als participants i fer front a les idees preconcebudes sobre els esports cooperatius)
Per això, a continuació tenim algunes de les recomanacions més útils per a les presentacions de jocs cooperatius per a aconseguir que els participants cooperen jugant:
1.       Reduir les instruccions verbals al minin (aportar exemples pràctics)
2.       Començar amb una activitat que agrupi  al grup.
3.       Alternar activitats sedentàries i actives
4.       Intenta introduir jocs nous avanç de que l’interès decaigui
5.       Tindre variants en el joc per lo que fa a participants material...
6.       Anima als participants a fer adaptacions creatives durant els jocs
7.       Busca opinions i comentaries dels propis participants durant la sessió així com al final

TIPUS DE JOCS COOPERATTIUS: (segons el punt de vista de jocs de pau)

  • JOCS DE PRESENTACIÓ: Es tracta de jocs molt senzills que permeten un primer contacte i aproximació entre els participants
  • JOCS DE CONEIXEMENT: són aquells jocs que tenen com a finalitat que els participants es coneguin més entre si.
  • JOCS D’AFIRMACIÓ: són aquells jocs en els que te un paper prioritari l’afirmació dels participants com a persones i el grup com a tal.
  • JOCS DE CONFIANSA: són en la seua major part exercicis físics per a provar i estimular la confiança en un mateix i en el grup.
  • JOCS DE RESOLUCIÓ DE CONFLICTES: són jocs en els que es plantegen situacions de conflicte i el grup ha se solucionar-lo
  • JOCS DE DISTENCIÓ: són jocs que fonamentalment serveixen per a lliberar energia, fer riure, estimular el moviment etc... en el grup.

No hay comentarios:

Publicar un comentario